De kwaliteit van leven is hier simpelweg beter!

Toen wij terugkwamen uit Bali, gingen wij op zoek naar een plekje in Zweden. Via Google vonden we Eddy’s informatie – zijn naam dook hier en daar op. We stuurden een mailtje en zo kwamen we met elkaar in contact. Het ging eigenlijk allemaal heel relaxed. Eddy was op een bepaald moment in Zweden en heeft toen twee objecten voor ons bekeken. Eén van die twee is uiteindelijk ons plekje geworden. De sleuteloverdacht was een drama, maar daarbij heeft Eddy ons geholpen en uiteindelijk is alles goed gekomen. 
Na de verhuizing begon het hele avontuur. Ons bedrijf bestaat uit meerdere panden. We gingen in het achterste pand wonen, wat er slecht aan toe was, net als de andere panden. Samen met zo’n 100 vrijwilligers hebben we alles opgeknapt. Met Kerst konden we proefdraaien, het was toen -25. Helaas moesten we op eerste Kerstdag iedereen naar huis sturen, want er was geen stroom! Vervolgens sprong de waterleiding ook nog. Gelukkig kwam er op tweede kerstdag een loodgieter. Op elektriciteit moesten we echter een maand (!) wachten. Maar: eind januari konden we weer open en sindsdien hebben we al meerdere booking.com review awards binnengehaald. 

"Het contact liep heel relaxed!"
John

Je hoort vaak dat het niet te doen is om in Zweden een B&B of een ander bedrijf op te starten. Dat is niet nodig! Ieder schoorsteentje moet roken, maar je bepaalt zelf hoe hard het schoorsteentje rookt. Met de nodige creativiteit, ondernemerschap en hard werken, kun je er een hele goede boterham verdienen. Misschien moet je wel harder werken dan in Nederland, maar toch is er minder stress. Dat vinden wij geweldig aan Zweden: De kwaliteit van leven is simpelweg beter. Je hebt veel meer vrijheid. Er is hier een soort van “mañana mañana” mentaliteit: wat vandaag niet komt, komt morgen wel. We hebben niet voor niets een maand op elektriciteit gewacht… Dat is iets wat vaker voor zal komen in Zweden, dat je lang wacht op bijvoorbeeld nieuwe ruiten. Dat soort dingen moet je eerst zelf zien op te lossen. O ja, en zonder persoonsnummer kom je bijna nergens. 

De Zweedse taal is redelijk makkelijk te leren, maar tot dusver, en we zijn hier nu ruim 3 jaar, hebben wij amper Zweeds nodig gehad. Pas nu we met een kindje meer de “kommun” in gaan, merken we dat het handig kan zijn om Zweeds te spreken. De mensen spreken hier echter ook prima Engels. In ons bedrijf hebben we sowieso geen Zweeds nodig gehad. Met kinderen is Zweden helemaal fantastisch. Het schoolstelsel is anders, veel minder prestatiegericht, en de kinderen zijn veel meer buiten. Regen, wind, sneeuw – het houdt niemand tegen om met de kinderen het bos in te gaan, die weersomstandigheden horen nou eenmaal bij Zweden. In de winter gaan ze zelfs met de leerlingen skiën!

Compare listings

Vergelijken