Ook in Zweden heb je prachtige zomers

Sinds januari 2020 wonen mijn vrouw en ik samen in Öje, een dorpje met 180 inwoners. We gingen al jaren op vakantie naar Zweden en op een gegeven moment zijn we actie gaan ondernemen om daar te gaan wonen. Dat was in 2017/2018. We hebben veel beren op de weg gezien, ons afgevraagd of we het een goed plan was om naar Zweden te verhuizen… Het is natuurlijk ook een grote stap. We begonnen al vroeg met een avondcursus Zweedse taal, bezochten een beurs, en we hebben veel gelezen. We bleven door Zweden hoppen, op zoek naar een plaats die bij ons paste. 

"Eddy dook er meteen vol in."
Wim
huiseigenaar

En zo kwamen we bij Eddy terecht. Die dook er meteen vol in. Het contact was erg plezierig, hij liet ons direct merken dat hij ons zou begeleiden in het hele proces. Op dat moment hebben we onze plannen niet doorgezet, maar toen we ons later weer meldden, stond Eddy nog steeds klaar. Wij besloten naar een woning in de provincie Dalarna te zoeken, waar twee ziekenhuizen staan waar Helma kon werken. We trokken een cirkel om het ziekenhuis heen om uit te zoeken wat qua kilometers naar het ziekenhuis nog te behappen zou zijn. Binnen die cirkel zouden we op zoek gaan naar een passende woning. Eddy is voor ons belangrijk geweest wat betreft het zoeken naar huizen en het afwikkelen van de makelaarszaken die daarbij kwamen kijken. 

We hebben zeven woningen bekeken en de woning waar we nu wonen was de eerste. Het was niet meteen wat we zochten, we zochten een oudere, rode woning, van hout… Deze was grijs, uit 1980, en ja, daar zit wel comfort in dat je in oudere woningen niet vindt. Eddy vond dat we in ieder geval moesten kijken en toen we ervoor stonden dachten we: ‘nou, dat is niet gek, deze gaan we onthouden’. Maar toen we Zweden uit reden, hadden we toch het gevoel dat we niet hadden gevonden wat we zochten. En toch… kwam we uiteindelijk wel weer op deze woning terug. In januari 2019 tekenden we het koopcontract en sinds eind 2019/begin 2020 wonen we hier met veel plezier. Door Corona is het wel moeilijker om contacten te leggen. De Zweden zijn van zichzelf sowieso afstandelijker dan Nederlanders. Het valt ons op dat het gewoon ‘oké’ is dat we hier zijn, maar er wordt bijvoorbeeld niet gevraagd waarom wij deze stap gezet hebben.

De Zweden zijn veel rustiger. "Det kommer" hoor je hier veel.
Wim
Huiseigenaar

Wat we bijzonder vonden, is dat de makelaar nauwelijks Engels of Duits sprak, dit hadden wij wel verwacht na al onze reizen in Zweden en zeker gezien het grote aantal Nederlanders en Duitsers die in Zweden een huis gekocht hebben. Zelf waren we natuurlijk al wel met de taal bezig, maar we konden de hulp van Eddy goed gebruiken. Hij heeft hele stukken voor ons vertaald. Iedere mail die we stuurden, werd (vlot!) beantwoord, en alle informatie die we nodig hadden om verder te komen, om duidelijkheid te krijgen, stond er dan in.

Een duidelijk verschil met Nederland is dat de Zweden veel rustiger zijn. Det kommer hoor je hier veel, ‘het komt wel’. Dus als je hier wilt wonen, moet je een beetje anders gaan denken. Het komt wel. Het allerfijnste aan Zweden vinden wij de uitgestrektheid. De enorme bossen, de natuur… de rust. Maar ook het klimaat. Anders dan veel mensen denken, kan je in Zweden prachtige zomers hebben, zoals afgelopen jaar. Het klimaat is aangenamer dan in Nederland. De herfst en de winter vallen wel vroeger in en zijn prachtig met herfstkleuren en de sneeuw. Dus het idee dat het hier veel regent, klopt zeker niet!

Compare listings

Vergelijken